Ik heb ruim 4 jaar de akten (liefst 64000 akten!) in het gemeentehuis overgeschreven, daarvoor heb ik al mijn vrije tijd opgeofferd tijdens het weekend, de feestdagen en mijn vakantiedagen en ontelbare verplaatsingen van Wilrijk naar Boom en retour om alles te kunnen realiseren. Mijn vader kwam ook die periode helpen, waarvoor mijn bijzondere dank. In de vroege herfst van 1997 waren wij klaar met het overschrijven. Hierbij leg ik uit waarom ik het overgeschreven heb ipv digitaal in te voeren. De genealogische software was toen nog zeer beperkt en de laptop was ook zeer duur. Eerlijk gezegd heb ik daar nu geen spijt van omwille van minder risico op fouten en op papier kan ik heel gemakkelijk zichtbaar verbeteren en notities opschrijven.


          Ondertussen moet ik alle akten van de parochieregisters (alweer 64000 akten) met de Burgerlijke Stand vergelijken om de ontbrekende akten en gegevens bij te werken. Er  ontbreekt zo’n 1000 akten in de registers van de Burgerlijke Stand door de omstandigheden tijdens de Franse Revolutie. Ook de bewerkte parochieregisters 1633-1797 van Christian Verstrepen bevatten jammer genoeg nog wat fouten (ook typfouten en verkeerd aaneenkoppelen) en ontbrekende (vergeten) gegevens en personen. Daarom heb ik de oude parochieregisters gekopieerd (1 week (!) samen met mijn vader eraan gewerkt) om die problemen op te lossen.


         Nadien ging ik op zoek naar een goede genealogisch software om mijn bewerking aan te kunnen en sneller te werken. Ik heb naar software uitgekeken, uitgetest en navraag gedaan bij de dealers. Ik heb Reunion uitgekozen omdat dit programma ook een heel goed overzicht en prachtige indexlijsten heeft. Helaas draait het enkel op Macintosh, bekend als Apple. Zo heb ik het in 1998 aangeschaft en ben ik er nu zonder problemen mee bezig. Na een flinke training met software ‘ondertussen met enkele updates’, ben ik in 2000 klaar om definitief te starten met de invoering van de gegevens van de Burgerlijke Stand en de parochieregisters van het jaar 1794 tot en met 1900 op basis van onze overschrijvingen.


          Een tijd geleden hebben enkele mensen mij gevraagd of ik mijn bewerking in twee delen kan splitsen om de ongeduldige mensen een plezier te doen, hoewel het mij een paar jaartjes extra werk kost, heb ik beslist dat het tot en met 1850 zal worden ingevoerd, om het daarna te publiceren. Op basis van die periode zijn er ruim 23000 personen in het bestand. In het begin ging het moeilijk met de invoering omdat ik geen basis had om sneller te reconstrueren, vooral tijdens de Franse Revolutie, daarbij waren de akten nogal foutief ingevuld. Vanaf circa 1820 kon ik het in één ruk invoeren en aankoppelen. Alles wordt aangekoppeld aan de ouders en de kinderen en omgekeerd. Wordt vervolgd.



Kurt De Voecht

Verslag bewerking 2004